1η άσκηση εξαμήνου 2015-16


1η άσκηση εξαμήνου:

Με βάση ένα χρηστικό αντικείμενο του παρόντος που θα επιλέξετε κάντε την παράκατω άσκηση. Φανταστείτε πως είστε ένας μουσειολόγος του μέλλοντος, σε έναν τόπο, χρόνο και πολιτισμό τελείως διαφορετικό από τον δικό μας (π.χ. το 2200). Γράψτε ένα σύντομο κείμενο (50-70 λέξεις) που θα λειτουργούσε ως λεζάντα, προκειμένου να εκθέσετε το αντικείμενο αυτό στο μελλοντικό σας μουσείο. Περιγράψτε σύντομα και περιεκτικά το αντικείμενο, τη λειτουργία και -κυρίως- τη θέση του σε έναν μακρινό πολιτισμό του παρελθόντος σαν αυτόν της Ευρώπης του 2015... Αποκοπείτε από το σημερινό πολιτισμικό πλαίσιο και προσπαθήστε να μεταφερθείτε στο μακρινό μέλλον. Μη θεωρείτε δεδομένο ό,τι ισχύει σήμερα σε επίπεδο κουλτούρας, συνηθειών, δραστηριοτήτων και τρόπου σκέψης των ανθρώπων.  

Θυμηθείτε: μην περιγράψετε το μελλοντικό κόσμο στον οποίο ζείτε. Απευθύνεστε σε ανθρώπους που ήδη ζουν στον ίδιο μελλοντικό κόσμο με ασάς. Θεωρείστε δεδομένο τον κόσμο αυτό και περιγράψτε τη θέση του αντικειμένου-εκθέματος στο μακρινό παρελθόν του 2015! Ένα παρελθόν που δε γνωρίζουν οι επισκέπτες του μουσείου σας!

Αναρτήστε το κείμενό σας στα σχόλια (comments) αναφέροντας το αντικείμενο διερεύνησης και το όνομά σας. Προσκομίστε το κείμενο μαζί με το αντι-κείμενο (ή μια φωτογραφία του) στο επόμενο μάθημα.


_________________________________


57 σχόλια:

  1. Ρολόι Χείρος

    Το αντικείμενο ήταν ένα σύνηθες εργαλείο χρονομέτρησης που πήγαινε συνήθως στο αριστερό χέρι του χρήστη. Αυτό το μοντέλο είχε την δυνατότητα υπολογισμού των ημερών του μήνα αλλά και αντίσταση στο νερό. Οι δείκτες έδειχναν το πέρασμα των ωρών (μικρός δείκτης) των λεπτών (μεγάλος δείκτης) και των δευτερολέπτων (λευκός δείκτης). Ένα αντικείμενο, που αν και στην εποχή κατασκευής του δεν ήταν καμία καινούργια εφεύρεση, ήταν κοινόχρηστο με μοναδικό σχεδιασμό.

    -Πολυχρόνης Βασιλόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διόρθωση:

    Έτος 2487.

    Ζάντα Ελαστικών:

    Οι ζάντες αποτελούσαν ένα από τα κυριότερα μέρη των οχημάτων μέχρι και τον 21ο αιώνα. Στην μεταλλική αυτή στεφάνη εφαρμοζόταν ελαστικό. Ο τροχός γενικότερα, αποτέλεσε ίσως την σημαντικότερη εφεύρεση η οποία ήταν καθοριστική για την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού και παρέμεινε σε χρήση μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα. Παρόλα αυτά αντιμετώπιζε αρκετά μειονεκτήματα σε σχέση με τις σημερινές ηλεκτρομαγνητικές πλάκες αφού η εφαρμογή του απαιτούσε πληθώρα εξαρτημάτων και χρειαζόταν τακτική αντικατάσταση λόγω φθοράς.

    Όνομα: Γιάννης Νικολάου
    ΑEΜ: 3228

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βιργινία Καρυπίδου

    (κράνος μηχανής)

    Εξοπλισμός προσαρμοσμένος στο σχήμα του ανθρώπινου κρανίου. Απαραίτητο σε άτομα που η μετακίνησή τους γινόταν με δίτροχα μέσα μεταφοράς, που απαιτούσαν ισορροπία και άφηναν εκτεθιμένο το σώμα σε περίπτωση πτώσης ή πρόσκρουσης. Εφάρμοζε στο κεφάλι για προστασία από τον αέρα και ατυχήματα. Εξωτερικά ανθεκτικό ενώ εσωτερικά έφερε ειδική μαλακή επένδυση. Χάριν στην ευελιξία που προσέφερε ο συγκεκριμένος τρόπος μετακίνησης, το αξεσουάρ αυτό χρησιμοποιήθηκε από όλες τις κοινωνικές ομάδες, ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Edit:

    Ρολόι Χειρός ( έτος 2395)

    Το αντικείμενο ήταν ένα σύνηθες εργαλείο χρονομέτρησης που πήγαινε συνήθως στο αριστερό χέρι του χρήστη. Αυτό το μοντέλο είχε την δυνατότητα υπολογισμού των ημερών του μήνα αλλά και αντίσταση στο νερό. Οι δείκτες έδειχναν το πέρασμα των ωρών (μικρός δείκτης) των λεπτών (μεγάλος δείκτης) και των δευτερολέπτων (λευκός δείκτης). Ένα αντικείμενο, που αν και στην εποχή κατασκευής του δεν ήταν καμία καινούργια εφεύρεση, ήταν κοινόχρηστο με μοναδικό σχεδιασμό.

    -Πολυχρόνης Βασιλόπουλος

    ΑΕΜ 3103

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λαμπες ηλιακες

    Στρογγυλες γυαλες που κλειδωνουν μεσα τους το φως του ηλιου και βοηθουσαν τους ανθρωπους να βλεπουν τα χρωματα την νυχτα.Ακομη καταφερνουν να φωτιζουν τοσο δυνατα οπου ο ανθρωπος μπορουσε να συνεχισει τις δουλειες του και τη νυχτα.

    -Ναϊντι Δεσποινα

    ΑΕΜ 3173

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΡΟΥΧΩΝ

    Το ηλεκτρικο πληντυριο ρουχων παρηχθη πρωτη φορα μαζικα το 1906 και σκοπο ειχε το πλυσιμο ειδων ρουχισμου και λοιπων υφασματων, για να αποσυρθει οριστικα στα μεσα του 21ου αιωνα με την δημιουργια των "Καθαρων Ινων". Τα ρουχα τοποθετουνταν απο την εισοδο της προσοψης της συσκευης η οποια εσωτερικα περιειχε εναν μεταλλικο κυλινδρο. Η περιστροφη του κυλινδρου σε συνδυασμο με την χρηση νερου και απορυπαντικου υγρου καθαριζε τα υφασματα.

    ΚΑΡΠΟΥΖΗ ΘΑΛΕΙΑ
    ΑΜ 2801

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΑΛΩΔΙΑ

    Το καλώδιο ήταν μια κατασκευή που σκοπό είχε την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος. Ήταν το κυρίαρχο μέσο για τη μεταφορά ηλεκτρικού φορτίου με εύρος εφαρμογής απο την βαριά βιομηχανία μέχρι τις καθημερινές οικιακές συσκευές. Τα καλώδια αποσύρθηκαν απο την αγορά σταδιακά στα τέλη του 21ου αιώνα και αντικαταστάθηκαν οριστικά απο την χρήση δικτύων τα οποία παρήχαν οικονομικότερα και ασφαλέστερα ασύρματο ηλεκτρικό ρεύμα .

    Θεοχάρης Δημήτρης
    ΑΜ 2795

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φάκα Λαμπρινή 2729

    τηλεχειριστήριο/τηλεκοντρόλ

    Μικρή ηλεκτρική συσκευή χειρός η οποία χρησίμευε για τον χειρισμό συνήθως συσκευών απεικόνισης/δέκτες τηλεοπτικού σήματος
    αλλά και άλλων συσκευών στέλνοντας εντολές μέσω υπέρυθρων ακτίνων. Η συσκευή αυτή λειτουργούσε με χημικούς ηλεκτρικούς
    συσωρευτές και ήταν μικρής εμβέλιας.Τα τηλεχειριστήρια αντικαταστήθηκαν σταδιακά απο τις λειτουργίες κινητικού και φωνητικού χειρισμού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λάμπα πυρακτώσεως

    Πηγή φωτός. Χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον τον 20ο και 21ο αιώνα. Αντίθετα με τον σημερινό βιοφωσφορισμό, άνθρωποι και αντικείμενα συνήθιζαν να είναι ετερόφωτα. Αρκετές φορές περιβαλλόταν από διάφορα υλικά που είχαν σκοπό να κατευθύνουν ή να διαθλάσουν το φως. Η λειτουργία τους βασιζόταν στην εξαναγκασμένη κίνηση ηλεκτρικών φορτίων ενός μεταλλικού νήματος.

    Γεωργιάδης Κωνσταντίνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ταμπλέτα Γραφικών (Graphics Tablet)

    Επινοήθηκε στις αρχές του 21ου αιώνα, ωστόσο παρόμοιας λειτουργίας συσκευή πρωτοεμφανίστηκε στα μέσα του 20ου αιώνα. Διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στον τότε υφιστάμενο πολιτισμό, καθώς η κύρια λειτουργεία του, βασισμένη στην τεχνολογία της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής, ήταν η εισαγωγή εικονογραφικών πληροφοριών σε έναν υπολογιστή κατά έναν τρόπο παρόμοιο με το σχέδιο και ως εκ τούτου επέτρεψε τους χρήστες να παράγουν ψηφιακές εικόνες, γραφικά, βίντεο κτλ. με φυσικότερο τρόπο, αποτρέποντας την εμφάνιση του RSI. Χρησιμοποιήθηκε, κυρίως, από ένα ευρύ φάσμα σχεδιαστών και καλλιτεχνών και στις επερχόμενες δεκαετίες αντικατέστησε οριστικά το κοινό ηλεκτρονικό ποντίκι.

    Γκελασβίλι Σάλβα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αντικείμενο που είχε σκοπό την δήλωση ιδιότητας ενός τόπου ή χώρου συνενώνοντας τα άτομα αυτού, με τρόπο συνήθως οπαδιστικό. Ήταν έγχρωμο και έφερε σχέδια ανάλογα με την ομάδα που αντιπροσώπευε. Έτσι, χρησιμοποιήθηκε ορισμένες φορές με διακοσμητικό χαρακτήρα παράλληλα με τον δηλωτικό ή και προπαγανδιστικό. Χαρακτηριστικό του το χαμηλό βάρος, που του έδινε την δυνατότητα να κινείται με άμεση χρήση αιολικής ενέργειας, αποσπώντας έτσι την προσοχή των περαστικών.

    (Σημαία)

    -Κούγκολος Ρήγας
    ΑΕΜ:3030

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ποδήλατο:

    Το ποδήλατο ήταν ένα μέσο μεταφοράς για πάρα πολλά χρόνια!Θεωρούταν ένα είδος οχήματος το οποίο αποτελούταν από δύο ρόδες η μία πίσω από την άλλη όπου συνδέονταν μεταξύ τους με έναν μεταλλικό σκελετό.Τα βασικά μέρη του ποδηλάτου ήταν:η σέλα(το κάθισμα του αναβάτη),τα πετάλια στο κάτω μέρος του σκελετού (ο αναβάτης κινούταν χρησιμοποιώντας τη μυϊκή δύναμη των ποδιών του) και το τιμόνι μαζί με τα φρένα.Τον 21ο αιώνα ο αριθμός των ποδηλάτων ξεπερνούσε το ένα δισεκατομμύριο καθώς επίσης χρησιμοποιούταν πέρα της βασικής του χρήσης όπου ήταν η άθληση και η ψυχαγωγία μέσω του αντικειμένου.

    Αργυρώ Παπαδοπούλου
    ΑΜ: 3181

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πληκτρολόγιο

    Το πληκτρολόγιο αποτελούσε μία από τις κύριες συσκευές εισόδου ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Οι βασικές λειτουργίες του ήταν η εισαγωγή χαρακτήρων στον υπολογιστή καθώς και διευκόλυνση της πλοήγησης με τη χρήση πλήκτρων. Αποσύρθηκε λίγες δεκαετίες μετά την γέννηση του, λόγω της εξέλιξης και τελειοποίησης του ελέγχου των ηλεκτρονικών συσκευών εξ ολοκλήρου μέσω φωνητικών εντολών. Είναι άξιο να σημειωθεί ότι έως τότε ο χρήστης ήταν αναγκασμένος να κοιτάζει διαρκώς στην οθόνη ώστε να επαληθεύει τις εντολές που δίνει και να αποφεύγει τα λάθη.

    Κωτούλας Κωνσταντίνος
    2811

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. The thing.
    As you can see, this is a many years old "thing" out of the 2015's. Back than it was called 'exercise book'. We venture the guess that the children of the past used it in school to write something down. As a result of speculations they used it, because the battery life of their laptops were too bad in this age or they hadn’t even fixed socket-outlets. Too bad, because you cannot even read some handwritings and you couldn't switch between color, font, typeface, design or size.

    - Hanna Behr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. CD Το compact disc (συμπαγής δίσκος) εφευρέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και ήταν ένας σπειροειδής οπτικός δίσκος με δομή τεσσάρων στρώσεων, Χρησιμοποιούταν για αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων αλλά κυρίως για αποθήκευση ψηφιακού ήχου,έχοντας την δυνατότητα μίας ή περισσότερων εγγραφών.Αναγνωριζόταν από τον υπολογιστή και τις ειδικές συσκευές cd players . Αντικαταστάθηκαν λόγω μικρής χωρητικότητας, περιορισμένης χρηστικότητας και αντοχής.

    Γλύκας Οδυσσέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ηλεκτρική σκούπα
    Πρόκειται για χειροκίνητη συσκευή η οποία χρησιμοποιούνταν τον 20ο και 21ο αιώνα για τον καθαρισμό επιφανειών.Στο κεντρικό τμήμα υπήρχε φυγόκεντρος ανεμιστήρας που δημιουργούσε κενό χώρο με αποτέλεσμα την απορρόφηση σκόνης και σωματιδίων από το άκρο του μακρόστενου τμήματος.Η σκόνη συγκεντρωνόταν σε αναλώσιμη σακούλα μέσα στη συσκευή.Η χρήση ρομπότ καθαριστών οδήγησε στη σταδιακή εξαφάνισή της.
    -Ισίδωρος Τζιώτης 3307

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. HUMMER H1 – Μέσο μετακίνησης ιδιωτικής χρήσης, που μεσουράνησε το 2000-2030μ.Χ. Αποτελείται από μια μεταλλική καμπίνα, μέσα στην οποία καθόντουσαν έως 6 επιβάτες, τοποθετημένη πάνω σε 4 ρόδες που έπαιρναν κίνηση από μια βενζινοκίνητη μηχανή. Βρέθηκε στo Kολωνάκι Αττικής.
    Τo Hummer H1 ήταν ένα όχημα του αμερικάνικου στρατού, ειδικά σχεδιασμένο για να κινείται σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες (στην έρημο, σε βάλτους κλπ.). Συνεπώς, η εύρεσή του στην πλούσια περιοχή του Κολωνακίου, αποτελούσε μέσο επίδειξης νεοπλουτισμού του κατόχου του και σύμβολο κοινωνικού status. Η ανακάλυψη αυτή έρχεται να εξηγήσει την τότε θεωρία περί σύνδεσης του μικρού ανδρικού μορίου με την κατοχή μεγάλου αυτοκινήτου.
    Ηλίας Μπουντανιωτης, 3050

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κλειδιά Αυτοκινήτου

    έτος 2396

    Η χρήση του αντικειμένου αυτού ήταν απλούστατη. Διεθέτε 3 κουμπιά με τα οποία μπορούσε ο κάτοχος του οχήματος να κλειδώσει τις πόρτες , να τις ξεκλειδώσει και να ανοίξει το πορτ μπαγκαζ. Διέθεται επίσης πτυσσόμενο μεταλικό κλειδί με το οποίο ανοίγαν εξίσου οι πορτές αλλά και έβαζε ο οδηγός μπρος.Υπήρχαν επίσης κλειδια τα οποιά και μόνο που πλησίαζε ο οδηγός το όχημα σε κοντινή απόσταση ,το ξεκλείδωναν αυτόματα.

    Θανάσης Δάπης
    3123

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Και τώρα σε αυτή τη προθήκη παρακαλώ παρατηρείστε ένα πολύ ξεχωριστό αντικείμενο. Παρότι η ποικιλομορφία του ήταν αποδεδειγμένα από τους ιστορικούς τεράστια για τα δεδομένα της εποχής, τα κύρια χαρακτηριστικά όλων των πιθανών μορφών- των λεγόμενων μοντέλων ήταν οι ρόδες ( θυμηθείτε το έκθεμα ΑΖ22.5) οι οποίες περιστρέφονταν ώστε να κινείται σε χαμηλές πάντα ταχύτητες. Η κίνηση καθορίζονταν από το "οδηγό" ο οποίος όριζε την κατεύθυνση, την ταχύτητα και την επιβράδυνση. Με αυτόν τον τρόπο οι προηπειρηναίοι μετακινούνταν χρησιμοποιώντας το οδικό δίκτυο- επιστρωμένη πίσσα στο έδαφος κάνοντας χρήση
    παρωχημένων μορφών ενέργειας. Εντυπωσιακό είναι δε ότι στην ψευδομεταφεμινιστική περίοδο για την προώθηση του χρησιμοποιούνταν θηλυκά όντα τα οποία εξισώνονταν με το αντικείμενο και χρησιμοποιούνταν ενίοτε ως σύμβολο ισχύος.

    Λίνα Γάκη
    (αυτοκίνητο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Στις αρχές του 21ου αιώνα αρχίζουν να διατίθενται στο ευρύ κοινό οι πρώτες συσκευές εφοδιασμένες με ισχυρή (σύμφωνα με τα τότε δεδομένα) υπολογιστική νοημοσύνη, οι λεγόμενοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Λόγω της κατασκευής τους αλλά και της κατά κανόνα πολύωρης χρήσης τους, ανέπτυσσαν υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό τους με αποτέλεσμα να σταματά η λειτουργία τους. Η παραπάνω βάση για φορητό υπολογιστή χρησίμευε για την ψύξη και τη διατήρηση της λειτουργικής θερμοκρασίας στις συσκευές αυτές.

    (βάση για laptop)

    Άννα Κουγιουμτζίδου
    ΑΕΜ 3029

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Pickup/turntable-πικαπ

    Είναι συσκεύη αναπαραγωγής ήχου, μουσικής. Ενα πολυ ενδιαφέρον αντικείμενο διότι ενώ πρωτοεφευρέθηκε στα τέλη του 1870 χρησιμοποιούταν ακόμα τον 21ο αιώνα. Ενώ διάφορες άλλες συσκευές εφευρέθηκαν σε εκείνο το διάστημα μικρότερες, ελαφρύτερες και με τη δυνατότητα αποθύκευσης κομματιών, το πικαπ παρέμεινε δημοφιλές και ήταν το εργαλείο που επέλεγαν πολλοί επαγγελματίες μουσικοί.

    Τομπουλίδης Ιωάννης
    ΑΕΜ: 2957

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Σοφία Περσεγγίδου
    ΑΕΜ 2835

    φωτιστικό


    Η χρήση αυτού του αντικειμένου ήταν ο φωτισμός εσωτερικών χώρων. Κύρια πηγή ενέργειας ήταν ο ηλεκτρισμός, η μεταφορά του οποίου πραγματοποιούταν μέσω ενός καλωδίου που σύνδεε το φωτιστικό με την πηγή ενέργειας. Το 2015 το αντικείμενο αυτό ήταν πολύ διαδεδομένο και υπήρχε μεγάλη ποικιλία σε σχήματα, χρώματα καθώς επίσης και στον τρόπο τοποθέτησης του μέσα στον χώρο( δάπεδο,ταβάνι,τοίχος ).Η μεγάλη ποικιλία του αντικειμένου αυτού μας δείχνει ότι οι άνθρωποι του 2015 δεν χρησιμοποιούσαν το φωτιστικό μόνο για την χρηστική του αξία αλλά ήταν και ένας τρόπος διακόσμησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Δημήτρης Μπαρτζώκας

    Μολύβι

    Το μολύβι υπήρξε ευρέως διαδεδομένο εργαλείο γραφής κατά τον 20ό αιώνα και στις αρχές του 21ου. Μια λεπτή βέργα ξύλου περιείχε μια πιο λεπτή βέργα γραφίτη (ο οποίος αντικατέστησε τον πιο σκληρό και ανθυγιεινό μόλυβδο, από όπου πήρε και το όνομά του) προσαρμοζόταν σε κάθε χέρι, αριστερό ή δεξί και έκανε τη διαδικασία του γραψίματος πολύ εύκολη. Προς τα μέσα του 21ου αιώνα η χρήση του σταδιακά περιορίστηκε σε μικρότερες ομάδες όπως καλλιτέχνες και παιδιά και το 2044 έπαψε να χρησιμοποιείται εντελώς, μετά και την απαγόρευση κοπής δέντρων παγκοσμίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αρχαίο τεχνούργημα πού χρησιμοποιήθηκε κυρίως γιά πολεμικούς σκοπούς. Εμφανίστηκε γιά πρώτη φορά γύρω στό 1300. Η γενική αρχή λειτουργίας τού ήταν η άσκηση εκρηκτικής πίεσης πίσω από ένα βλήμα, μέσω ενός ευφυούς μηχανισμού πυροδότησης, μέ αποτέλεσμα τήν ταχύτατη προώθηση τού (βλήματος) σέ έναν, συνήθως επιμήκη, σωλήνα. Άν καί τά πρωτόγονα αυτά αντικείμενα έχουν καταστεί απαρχαιωμένα από τά σύγχρονα όπλα, καί τίς ειρηνευτικές διαδικασίες τής εποχής μάς, η επινόηση τούς άλλαξε έκ θεμελίων τόν τρόπο διεξαγωγής τών μαχών, καί η εφαρμογή τούς είχε ώς αποτέλεσμα τόν θάνατο εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.

    (Πυροβόλο Όπλο)

    Καρκαμπούνας Χρήστος-Φοίβος

    Α.Ε.Μ.: 2800

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Το ονομα του στη γαλλικη γλωσσα σημαινει: τραβαω το φελο. Χρησημευε για το ανοιγμα μπουκαλιων κρασιων που σφραγγιζοταν απο ξυλινους φελους. Στην αρχη ηταν μια απλη εφευρεση που αποτελουταν απο μια λαβη και μια βιδοτη ατσαλινη ακρη που εφαπτοταν στο φελο για να βγει. Με το περασμα των χρονων και μετα την εφευρεση του κραδιου δε χαπι λιγοστεψαν τα κρασια στο πλανητη και εγιναν δυσευρετα και αντικειμενα πολιτελειας. Μαζι με τα κρασια λιγοστεψαν και τα τιρ-μπουσον και ελαχιστα εμειναν πιο πολυ λογω των σχεδιαστικων αρετων τους. Οταν εξαφανιστικαν τα κρασια σε μπουκαλια κανεις πλεον δεν ηξερε τι ηταν το τιρ-μπουσον και σε τι χρησιμευε. Μερικες απομακρισμενες φυλες τα λατρευαν σα θεοτητες διοτι ορισμενα ηταν και ανθρωπομορφα.

    Το τιρ-μπουσον (ανοιχτηρι)
    Philippe Laferriere

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πρόκειται για διακοσμητικό πλαίσιο μέσα στο οποίο τοποθετούντο έργα ζωγραφικής, φωτογραφίες,καθρέφτες και άλλα επίπεδα αντικείμενα. Ήταν ευρέως γνωστό σε όλο τον κόσμο για το εύρος της χρησιμότητας του. Μπορούσε να κρεμαστεί στο τοίχο ή να το ακουμπήσεις σε κάποια επιφάνεια. Συνήθως πλαισίωναν πρόσωπα ανθρώπων με κύρος καθώς και εικόνες από την καθημερινή ζωή.

    Κορνίζα

    Βρεττός Λάμπρος

    Α.Ε.Μ 3108

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Η καφετιέρα χειρός δημιουργήθηκε για την γρήγορη Παρασκευή ροφήματος του καφέ. Ήταν πολύ οικονομικότερη από ότι μια κλασική καφετιέρα που λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και πιο γρήγορη και πιο εύκολη στην χρήση της. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και μόνο με την προσθήκη ζεστού νερού και καφέ φίλτρου παρασκευάζει ρόφημα του καφέ σε πολύ λίγα λεπτά. Η συσκευή αυτή έγινε γρήγορα κοινωνικά αποδεκτή την εποχή της λόγο του χαμηλού οικονομικού κόστους και της πολύ εύκολης χρήσης της.

    Ακονίδου Καλλιόπη

    Α.Ε.Μ 3095

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. κουκουσέλα Δήμητρα 12 Νοεμβρίου 2015

    Πρόκειτε για ένα αντικείμενο στρογγυλό,αλλά κάποιες φορές και ωοειδές,που χρησιμοποιούσε συνήθως ένας αριθμό ατόμων,πότε το χτυπούσε,πότε το κλοτσούσε,πότε το κυνηγούσε και πότε το πετούσε ο ένας στον άλλο,με στόχο συνήθως ένα συγκεκριμένο σημείο.Λέξη ιταλικής προέλευσης,συχνά συναντιέται και ώς υποκοριστικό.Τα είδη του διαφέρουν σε μέγεθος,υλικό και τρόπο κατασκεύης,τα υλικά κατασκεύης επίσης διαφέρουν.Δέρμα,ελαστικό(καουτσούκ),πλαστικό,φελλός,κυτταρίνη,ή ξύλο,είναι τα κάποια απ'τα συνήθη υλικά κατασκευής.

    Α.Ε.Μ 3149

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Κουκουσέλα Δήμητρα 12 Νοεμβρίου 2015

    Πρόκειτε για ένα αντικείμενο στρογγυλό,αλλά κάποιες φορές και ωοειδές,που χρησιμοποιούσε συνήθως ένας αριθμός ατόμων,(ομάδα),στο παιχνίδι του και πότε το χτυπούσε,πότε το κλοτσούσε,πότε το κυνηγούσε και πότε το πετούσε ο ένας στον άλλο,με στόχο συνήθως ένα συγκεκριμένο σημείο.Λέξη ιταλικής προέλευσης,συχνά συναντιέται και ώς υποκοριστικό.Τα είδη του διαφέρουν σε μέγεθος,υλικό και τρόπο κατασκευής.Τα υλικα κατασκευής επίσης,διαφέρουν,Δέρμα,ελαστικό(καουτσούκ),πλαστικό,φελλός,κυτταρίνη,ή ξύλο,ειναι κάποια απ'τα συνήθη υλικά κατασκευής.

    Μπάλα.
    Α.Ε.Μ 3149

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Κουκουσέλα Δήμητρα 12 Νοεμβρίου 2015

    Πρόκειτε για ένα αντικείμενο στρογγυλό,αλλά και κάποιες φορές ωοειδές,που χρησιμοποιούσε συνήθως,ένας αριθμός ατόμων(ομάδα),στο παιχνίδι τους,πότε το χτυπούσαν,πότε το κλοτσούσαν,πότε το κυνηγούσαν και πότε το πετούσε ο ένας στον άλλο,με στόχο ενα συγκεκρημένο σημείο.Λέξη ιταλικής προέλευσης,συχνά το συναντάμε και ώς υποκοριστικό.Τα είδη του διαφέρουν,σε μέγεθος,υλικό και τρόπο κατασκευής,τα υλικά κατασκευής επίσης,διαφέρουν,δέρμα,ελαστικό(καουτσούκ),πλαστικό,φελλός,κυτταρίνη ή ξύλο,είναι κάποια απ΄τα συνήθη υλικά κατασκευης του.

    Μπάλα.

    Α.Ε.Μ 3149

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Κασάμπαλης Νεκτάριος Α.Ε.Μ. 3138

    Θέμα: "Ανεμιστήρας δαπέδου"

    Σε αυτή την προθήκη παρατηρούμε μια ακόμα οικιακή ηλεκτρική συσκευή του παρελθόντος. Κύριος σκοπός της ήταν η προσφορά κινητικής ενέργειας η οποία βοηθούσε στη μείωση της θερμοκρασίας σε ένα περιβάλλον και στον άνθρωπο πρόσφερε το αίσθημα της δροσιάς.
    Τα κύρια τμήματα του ανεμιστήρα αποτελούνταν απο έναν 9συνήθως) τριπλό έλικα,έναν ηλεκτρικό κινητήρα,τον άξονα σύνδεσης και το κύκλωμα τροφοδοσίας.
    Συνήθως ήταν δυνατή και η αυξομείωση της ταχύτητας περιστροφής του έλικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Πολλά αντικείμενα σταμάτησαν να παράγονται λόγω του ότι είχαν χαμηλή ζήτηση, παρωχημένη τεχνολογία ή αντικαταστάθηκαν από άλλα πιο σύγχρονα. Ένα από αυτά είναι και το συγκεκριμένο αντικείμενο. Κατασκευασμένο από πλαστικό υλικό. Το μέγεθός του και το σχήμα του θυμίζουν κιάλια ή φωτογραφική μηχανή της ίδιας εποχής. Στο πάνω μέρος τοποθετούνταν χάρτινος δίσκος με 7 ζεύγη φωτογραφιών. Το κάθε ζεύγος απεικόνιζε το ίδιο θέμα, αλλά από ελαφρά διαφορετική οπτική γωνία έτσι έδινε την αίσθηση του τρισδιάστατου στον θεατή. Το αντικείμενο χρησιμοποιούνταν για να ψυχαγωγεί μικρούς και μεγάλους.

    Σωμάδης Κων/νος 3201 - Αντικείμενο: View Master

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Προφυλακτικό
    Πρωτόγονης φύσης αντικείμενο, που έχει συνδεθεί με την χειραφέτηση της γυναίκας κατά τον 20ο αιώνα και έχει καταδικαστεί από πολλές θρησκείες και κράτη. Η παλαιότερη απεικόνιση του εντοπίζεται το 10.000-13.000 π.Χ αλλά σε αυτή τη μορφή πρωτοεμφανίστηκε το 1930. Κατασκευαζόταν από πολυουρεθάνη ή λάτεξ και έχει χρησιμοποιηθεί κατά τον Β᾽ παγκόσμιο πόλεμο για την προστασία των πυρομαχικών από την υγρασία και την συλλογή ούρων των πιλότων βομβαρδιστικών αεροπλάνων. Οι κύριες χρήσεις του στην καθημερινή ζωή ήταν η αντισύλληψη , η αποφυγή μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και η κατασκευή ακριβών μπαλονιών σε εφηβικές συγκεντρώσεις.

    Άννα Χόχολη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. καλάθι απορριμάτων
    Ήταν αντικείμενο καθημερινής χρήσης σε κλειστούς αλλά και εξωτερικούς χώρους. Χρησιμοποιούνταν από τους ανθρώπους ως εφήμερη αποθήκη απορριμάτων μέχρι τη μεταφορά τους σε κάποια χωματερή. Είχε ταυτιστεί με την καθαριότητα και υπήρχε ένα τουλάχιστον σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού (κουζίνα, μπάνιο, γραφείο). Είχε μεγάλη ποικιλία σε χρώματα, σχήματα, μεγέθη και υλικά κατασκευής. Στις αρχές του 21ου αιώνα αυξήθηκαν σε ζήτηση λόγω της αναγκαιότητας της ανακύκλωσης,καθώς τα απορίμματα ταξινομούνταν ανάλογα με την ποιότητα των υλικών τους.

    Ελεάννα Πάνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ψυγειο

    Κουτί χαμηλής θερμοκρασίας το οποίο περιήχε μη συμπικνομένες και αφηδατομένες κάψουλες, ουσίες στις οποίες είχαν βηταμήνες και διάφορες θρεπτικές ουσίες που ήταν χρήσημες για τον άνθρωπο.

    Οδυσσεύς Κεμεντσετσίδης 3143

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Τασακι

    Πρόκειτε για ενα μικρό αντικείμενο ανοιχτό στο επάνω μέρος με τέσσερις μικρές εσωχές στο πάνω χείλος του το οποίο χρησιμοποιούσαν ως επιτραπέζιο απορριματοδοχείο για μικροσκουπίδια και αποκαΐδια καπνού μεχρι και στον 21ο αιώνα.

    ILIONIU RAFAEL 2980

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. λεβιτας θερμανσης

    Το αντικιμενο δεχετε ενα υλικο καφσης το οποιο εισερχετε απο εξοτερικο δοχειο σε υγρη μορφη η απεφθηας μεσα στο αντικιμενο σε ιδκο μαντεμενιο συνιθως δοχειο. Εχει ενα μιχανισμο διατιρης σταθερης θερμοκτρασιας και σε καποιες περιπτοσης εισαγογη αερα για την διατιρηση φλογας στο δοχειο καφσης. Επισεις υπαρχη συσκευη για την εισαγογη ηλεκτρονικων εντολων για τον τροπο λειτουργιας του αντικιμενου. το αντικιμενο συνοδευετε απο εγκατασταη συνολου διαφωρων μιχανιματων και για αυτο υπαρχει ξεχοριστο δωματιο για την τοποθετηση του.η βασικη λυτουργια του ειναι για την θερμανση του νερου. Τα τελευτεα χρωνια αντικατεσθισε παλεοτερης τεχνολογιας σησκευες και προσαρμοστηκαι και σε κοινοχριστους χωρους με ποιο ιδιετερα ντιζαϊν απο αυτα του απλου τετραγονου κουτιου.

    Κοσκινας Θεωδωρος 3027

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ξυστρα μολιβιου

    Βρισκεται συνηθως σε καθε κασετινα μαθητη κυριως στο δημοτικο.Το αντικειμενο αυτο αποτελειτε απο μια κονικη εσοχη στα πλαγια ,ενω στο πανω μερος της ειναι τοποθετημενη μια κοφτερη λεπιδα.Ωστοσο υπαρχουν και αλλες παραλαγες του αντικειμενου αυτου οπως π.χ (περισσοτερες απο μια κονικες εσοχες,διαφορετικης διαμετρου) .Η χρηση του αντικειμενου αυτο στο μελλον θα περιοριστει λογο μειωμενης χρησης και παραγωγης μολιβιων



    Κων/νος Νικολακακης 3056

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. δοχείο από γυαλί ή πλαστικό που έχει στενό λαιμό και που χρησιμοποιείται για τη φύλαξη, μεταφορά ή το σερβίρισμα κάποιου υγρού (νερό, λάδι, κρασί κ.λπ.)
    αντικείμενο εύχρηστο απ όλους και πολύ συνηθισμένο στην εποχή του.

    Κυριάκος Κιουφεντζόγλου 3026

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. ΓΥΑΛΙΑ ΟΡΑΣΕΩΣ
    Τα χρησιμοποιούνε άτομα με προβλήματα όρασης ελαφράς μορφής όπως μυωπία πρεσβυωπία και αστιγματισμός.
    Αποτελούνται απο δύο μέρη : τους φακούς (ένας για κάθε μάτι ) οι οποίοι κατασκευάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να διορθώνονται οι διαθλαστικές ανωμαλίες του κάθε ματιού και να βελτιώνεται η όραση . Συγκρατιούνται απο τον σκελετό (κοκκάλινος ή πλαστικός) ο οποίος εφαρμόζει στη μύτη και στα αύτια ώστε να κρατιούνται σταθερά στη θέση τους.


    Παπακωνσταντίνου Ορέστης 3063

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. ΚΛΕΙΔΙ

    Προκειται για ενα μεταλλικο αντεικειμενο,φορητου μεγεθους το οποιο χρησιμοποιειται για την ασφαλιση και απασφαλιση,ενοσ χωρου η αντικειμενου.Αποτελειται απο δυο μερη:ενα πλατυ στην βαση για κρατημα και ενα μακρυ στελεχος με ειδικα σχεδιασμενη ακρη.Η ακρη αυτη αντιστοιχει με την αναλογη '' κλειδαρια'',δηλαδη την υποδοχη του χωρου που ασφαλιζουμε η απασφαλιζουμε!Ετσι αποφευγεται η παραβιαση του ασφαλισμενου χωρου απο χρηστη αλλου κλειδιου,εκτος του ιδιοκτητη, καθως το σχημα των κλειδαριων και των κλειδιων ποικιλουν.

    Δημοσθενης Ταξιαρχης Ρωντας 3191

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Χειροκίνητο μηχάνημα που χρησιμοποιούνταν για τη μόνιμη αποτύπωση πολύχρωμων ή μονόχρωμων εικόνων στο ανθώπινο δέρνα. Αποτελείτε απο τρία μέρη: το σκελετό, τα πηνία και τη λαβή. Ο σκελετός είναι σιδερένιος και η λαβή απο αλουμίνιο. Μέσα στη λαβή τοποθετούνταν μια βελόνα που μέσω της κατακόρυφης κίνησης της μετέφερε το μελάνι κατω απο την επιδερμίδα. Λειτουργόυσε με ηλεκτρική ενέργεια
    Κείμαλής Παναγιώτης
    ΑΕΜ 2416

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Spoon / / A utensil that served for centuries to eat, mix, measure, or serve food usually liquids or semi-liquids. It Can vary the form according to the role, but the structure consists of a concave head which holds an elongated handle that facilitate its holding. One of the more functional objects in history (also ornamental) by your perfect adaptation of the mouth and hands with the utensil. They could be made of wood, bone, silver, gold, bronze, plastic, stainless steel... According to the historical context and economic position of the user. Marina Portero.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. ΥΔΡΑΡΓΥΡΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ

    Το υδραργυρικό θερμόμετρο ήταν η συνηθέστερη μορφή θερμόμετρου.Αποτελούνταν από ένα μακρύ και λεπτό τελείως κλειστό υάλινο σωλήνα,στον οποίο περιέχονταν ο υδράργυρος.Τα πρώτα θερμόμετρα ονομάσθηκαν θερμοσκόπια από τους αρχαίους Έλληνες,που τα επινόησαν για τη μέτρηση της θερμοκρασίας.Μετέπειτα,το 1714 δημιουργήθηκε το πρώτο θερμόμετρο με υδράργυρο από τον Γερμανό Φαρενάιτ,επινοώντας την κλίμακα μέτρησης παίρνοντας και το όνομα του.Πλέον έχουν αντικατασταθεί απ'τα ψηφιακά θερμόμετρα.

    Βεντούλη Ελισάβετ
    ΑΕΜ:2994

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. (Το κείμενο γράφηκε και διαβαστηκε στις 9 Νοεμβρίου)

    Το αντικείμενο αυτό είναι μια βάση πάνω στην οποία βρίσκεται μια επίπεδη παχιά επιφάνεια με την ικανότητα να προσαρμόζεται στον όγκο που τοποθετείται επάνω της. Αυ΄τη η επιφάνεια καλύπτεται με διάφορα υφάσματα και τοποθετείται πάνω της μια ή δυο επίφανεις παρόμοιου τύπου σε μικρότερο μεγεθός. Όταν οι άνθρωποι ένιωθαν οτι δεν είχαν αρκετή ενέργεια τοποθετούσαν το σώμα τους σε αυτη την κατασκευή, εκλειναν τα μάτια τους και μετά από ώρες τα ανοιγαν αναζωογόνημενοι.

    (Κρεβάτι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Μανταλάκι

    Το μανταλάκι ήταν ένα οικιακό εργαλείο.Το χρησιμοποιούσαν προκειμένου να στερεώσουν τα υφάσματα ένδυσης "ρούχα" κυρίως, ώστε να στεγνώσουν από την υγρασία που τους επέφερε ο καθαρισμός τους.Το μανταλάκι αποτελούνταν από δύο όμοιες ,οδοντοτές ράβδους από ξύλο ή πλαστικό οι οποίες ενώνονταν μεταξύ τους μέσω ελατηρίου.Το μανταλάκι προσαρμοζόταν έτσι ώστε να εφάπτεται το ύφασμα είτε με τεντωμένα σχοινιά είτε με μεταλλικούς ράβδους προκειμένου να εξαφαλιστεί η μη πτώση του από τη δύναμη του αέρα.

    ΑΕΜ:2928, Μπορνόβα Ελένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ηλεκτρικό Σίδερο
    Το ηλεκτρικό σίδερο ήταν μια οικιακή συσκευή για το ίσιωμα των υφασμάτων και κυρίως των ρούχων. Αυτή η συσκευή μετέτρεπε την ηλεκτρική ενέργεια σε θερμότητα και την μετέφερε σε έναν μεταλλικό πάτο. Ευρέος γνωστό και διαδεδομένο μέχρι και τα μέσα του 21ου αιώνα, λίγο πριν το τέλος της χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας, ήταν το σίδερο με ατμό.Ένα μικρό δοχείο περιείχε το απαραίτητο νερό (συνήθως αποσταγμένο) που μετέτρεπε σε ατμό και βοηθούσε στο σιδέρωμα, μαλακώνοντας τις ίνες των ρούχων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ

    Το πορτοφόλι ήταν ενα αντικείμενο με το οποίο ο άνθρωπος συνίθιζε να μεταφέρει τα χαρτονομίσματα,τα κέρματα,τις πιστωτικές του κάρτες καθώς και ο,τι άλλο χρισημόποιουσε σε καθημερινή βάση, οπως τα στοιχεία του (ταυτότητα κ.τ.λ).Πέρα απο την χρηστική του ιδιότητα θεωρούταν και αξεσουάρ για αύτο θα μπορούσαμε να το βρούμε σε πολλά μεγέθη πολλά χρώματα και κατασκευασμένο απο διαφορετικά υλικά.
    Σωτήρης Νιφόρας
    ΑΕΜ 2687

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Ατζέντα (Ημερολόγιο)

    Ημερολόγιο μικρού μεγέθους όπου περιείχε αναλυτικά τους μήνες και τις ημέρες της χρονιάς.Βοηθούσε τους ανθρώπους στο να γράφουν σημειώσεις και να ταξινομούν τα πράγματα που έχουν σχεδιάσει η πρέπει να κάνουν σε συγκεκριμένο χρόνο.Χρησίμευε και ως προσωπικός τηλεφωνικός κατάλογος.Υπήρχε σχεδόν σε κάθε τσάντα και ήταν απαραίτητο σε ελεύθερους επαγγελματίες,γιατρούς,δικηγόρους.

    Καρτσαφλέκη Ιφιγένεια
    Α.Μ 3236

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Εισιτήριο Συναυλίας

    Πρόκειται για αποδεικτικό εισόδου σε χώρους μαζικών μουσικών εκδηλώσεων. Αναγράφονταν τα στοιχεία της εκδήλωσης καθώς και αύξον αριθμός επισκεπτών. Τα εισιτήρια συχνά πληοδοτούνταν ηλεκτρονικά, ακόμα και μετά το πέρας της συναυλίας ανάλογα με το αν ήταν διάσημο το συγκρότημα ή αν ήταν η 1η ή τελευταία τους ζωντανή εμφάνιση. Η μέθοδος απορρίφθηκε δεδομένης της συλλεκτικής τάσης του ανθρώπου για συναισθηματικά αντικείμενα. Σήμερα αντιστοιχεί στο chip που έχουμε όλοι στο χέρι μας για την πρόσβαση σε κοινόχρηστους χώρους.

    Άγαθα Μίγγου,
    ΑΜ 2817

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  52. Οι άνθρωποι τότε το τοποθετούσαν στους τοίχους των σπιτιών τους. Το κοίταζαν καθημερινά, με το που άνοιγαν τα μάτια τους και οργάνωναν τη ζωή τους με αυτό. Χώριζαν τις στιγμές τους και ελέγχονταν από αυτό. Έσπρωχναν κάθε στιγμή της ημέρας σαν να τους ήτανε βάρος και πολλές φορές θα έλεγα πως έχαναν το νόημα της ζωής βλέποντας τους δείκτες του να γυρνάνε. Θα το χαρακτήριζα καταπιεστικό, αγχωτικό και περιττό για τον άνθρωπο. Του αφαιρούσε το πολυτιμότερο πράγμα στη ζωή, την ελευθερία του. Αναρωτιέμαι τι θα έλεγαν αν έβλεπαν πόσο πιο όμορφη είναι σήμερα η ζωή μας χωρίς αυτό το καταπιεστικό πράγμα που έλεγαν ρολόι.
    (Ρολόι τοίχου)
    Ξένια Ζορπίδου
    Α.Ε.Μ :3224


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Γαρυφάλλου Ευθαλία
    Α.Μ. 3230
    Ηλεκτρική κουβέρτα
    Είδος που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι των 20ο αιώνα για να ζεσταίνονται Τη βρίσκουμε κυρίως σε σημεία στα οποία χαλάρωναν. Αποτελείτο απο μια κουβέρτα που εσωτερικά είχε μια αντίσταση. Η κουβέρτα τοποθετείτο σε κάποια παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και η ηλεκτρική ενέργεια μετατρεπόταν σε θερμότητα.Παραγώταν σε πολλά μεγέθη και χρώματα. Χρησιμοποιείτο κυρίως την περίοδο της οικονομικής κρίσης κατά την αύξηση της τιμής του πετρελαίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Κουταλιανού Αντριανα
    Α.Μ. 2549

    Ηλεκτρονικό τσιγάρο/ατμιστής

    Περίπου το 1943 ξεκίνησε δειλά και μεμονωμένα η απαγόρευση του τσιγάρου σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών καθώς επίσης και σε δημόσιους χωρους.
    Το γεγονός αυτό πήρε παγκόσμια έκταση μέσα στα επόμενα χρόνια και το 2003 ο Κινέζος φάρμακοποιος Χον Λικ, εμπνευσμένος από τις παλιές πίπες οπίου, κατασκεύασε το πρώτο ηλεκτρονικό τσιγάρο συνδυάζοντας μια επαναφορτιζομενη μπαταρία λιθίου, μια ηλεκτρική αντίσταση και ένα σφουγγάρι μουλιασμένο σε γλυκερίνη και αρωματικές ύλες ζαχαροπλαστικής.
    Μέσα στα επόμενα χρόνια οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου αυξήθηκαν θεαματικά.
    Κυκλοφορούσε σε διάφορα μεγέθη και χρωματα ως συσκευή και ο καταναλωτής ειχε τη δυνατότητα να επιλέξει την άτμισή του, μέσα από μια τεράστια γκάμα γεύσεων,αρωμάτων, καθώς επίσης και ποσοστού νικοτίνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. 'Αναπτηρας"

    O αναπτήρας είναι μια φορητή συσκευή η οποία χρησιμοποιείται για να παραχθεί φλόγα. Αποτελείται από ένα μεταλλικό ή πλαστικό δοχείο γεμισμένο με ένα εύφλεκτο υγρό ή υγραέριο υπό πίεση, ένα μέσο ανάφλεξης και κάποια διάταξη για το σβήσιμο της φλόγας.Ένα γενικού τύπου αναλώσιμο αντικημενο .

    Αστέριος Κεραμιδάς
    ΑΕΜ . 2661

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Αρίδα Χρυσούλα
    Α.Μ 2775

    Φράπες ο Ελληνικός

    Είναι παράγωγο των κόκκων του φυτου καφεα ή καφεόδενρου που για πρώτη φορά, ξεκινά στην Αιθιοπία.Ο πρώτος που καθιέρωσε τον καφε στην αρχική του μορφή ήταν ο μούφτης του Αντέν το 14 αιώνα.Τα πρώτα καφεκτοπτία ήταν στην Μόκα όπου διεξάγωταν ο καφές σε όλο τον κόσμο.Η παραγωγή του ροφήματος αυτού εγινε με τυχαίο τρόπο στην διέθνη έκθεση Θεσσαλονίκης το 1957.Η λέγη φραπέ προέρχεται απο τη γαλλικη λέξη που σημαίνει χτυπημένος.Η κατανάλωση συνοδευόταν με συζητήσεις και δραστιότητες όπως το τάβλι.Το τέλος της παραγωγής του γίνεται το 2095 λόγω της έλλειψης κόκκων καφε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή